> Stiri

Catalogul ONG-urilor

Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS) a lansat în consultare publică CONECT – Catalogul organizațiilor neguvernamentale pentru evidență, consultare și transparență.

„Ne dorim să oferim cât mai mult sprijin comunităților de expertiză și să le aducem mai aproape de decizia publică. Acest lucru nu poate fi realizat în lipsa unui Catalog al organizațiilor neguvernamentale. Instrumentul pus la dispoziție de MCPDS va fi unul util pentru administrația publică în contextul în care apar noi actori în societate, precum întreprinderile sociale și grupurile informale de inițiativă civică” a declarat Ministrul Consultării Publice Gabriel Petrea.

Catalogul va reprezenta o sursă de informare despre asociațiile și fundațiile din România, conținând date la zi cu privire la activitatea curentă a acestora, proiecte, activități și evenimente derulate.

Baza de date se adresează atât responsabililor din cadrul executivului central care se ocupă de relația cu societatea civilă, cât și responsabililor cu transparența decizională, fiind principalul instrument de lucru pentru preluarea expertizei existente la nivelul societății civile și îmbunătățirea politicilor publice promovate de Guvern.

Includerea organizațiilor neguvernamentale în catalog se poate realiza prin completarea unui formular online.

 

Introducerea informațiilor reprezintă manifestarea acordului organizației pentru ca datele introduse să fie date publicității și utilizate de către reprezentanții autorităților publice de la nivel central și local, urmând să fie transmise informații cu privire la:

  • politicile publice promovate de către executivul central;
  • proiectele aflate în implementare;
  • posibilitățile de sprijinire a sectorului neguvernamental;
  • seminarii, mese rotunde, precum şi la alte acţiuni organizate de către administrația publică centrală.