> Stiri

Consiliul Investitorilor Străini: ”Sistemul de sănătate din România trebuie să fie o prioritate”

Consiliul Investitorilor Străini – FIC a adresat o scrisoare deschisă în care atrage atenția că sistemul de sănătate din România trebuie să fie o prioritate.

” Dacă am lua în considerare faptul că fiecare angajat susține financiar cel puțin un membru al familiei, am avea o imagine clară asupra impactului social și economic al activității acestor companii. Dacă i-am aduna la un loc pe toți angajații membrilor FIC și ai subcontractanților, aceștia ar depăși populația municipiului Cluj-Napoca. Oamenii sunt cea mai importantă resursă a unei companii, astfel avem nevoie ca angajații să fie productivi, educați, sănătoși și fericiți pentru a continua să creeze bunăstare și valoare adăugată pentru noi și România”, se arată în scrisoare.

În document se mai arată că membrii FIC sunt conștienți că sănătatea este acum o prioritate pentru autoritățile române și că totalitatea cheltuielilor pentru sistemul de sănătate a crescut semnificativ în ultimii patru ani (cu toate că încă avem cea mai scăzută pondere din PIB alocată sănătății, dintre țările membre UE).

Documentul atrage atenția asupra următoarelor date statistice:

–  Îmbătrânirea populației: este de așteptat ca ponderea populației peste 50 ani să crească de la 36% în 2015 la 43% în 2020. De notat că indicele de îmbătrânire al României s-a deteriorat cu 39.7% în ultimii 13 ani, urcând de la 80,2 în 2003 la 112,1 în 2016Există un risc major privind sustenabilitatea bugetelor dedicate sănătății datorită unor dezechilibre venite din volumul contribuțiilor (indicele de dependență demografică este în continuă creștere, de la 46.4 în 2003 la 49 în 2016)

–  Speranța de viață este mai mică decât media europeană 75,5 (79,05 ani pentru femei și 72,09 ani pentru bărbați în Româniaversus 83,6 ani femei și 78,1 ani bărbați media europeană), iar rata mortalității infantile este cea mai mare din UE – 8,4/1.000 în România versus 3,7/1.000 media UE în anul 2014;

–  Diferența dintre speranța de viață și speranța de viață sănătoasă: o mare parte din populație își petrece o parte semnificativă din viață în condiții de dizabilitate și morbiditate (13 ani pentru bărbați și 20,8 ani pentru femei).

Toți acești factori subliniază nevoia pentru prevenție, educație, finanțare, eficiență și calitate a sistemului de sănătate. Pe termen lung, acestea s-ar traduce prin cetățeni sănătoși și creștere economică sustenabilă. FIC consideră că măsurile care privesc sistemul de sănătate trebuie cântărite atent și discutate cu toate părțile interesate astfel încât să nu contribuie la înrăutățirea condițiilor sociale si economice din România.

În perioada 2013 – 2016 FIC a derulat campania “De profesie: Medic în România” cu scopul de a atrage atenția publicului larg asupra problemei migrației medicilor.