> Perspectiva pacientilor

Lipsa medicilor specialiști, o mare problemă cu care se confruntă pacienții

Cel puțin unui pacient din trei pacienți i s-a stabilit diagnosticul în mai mult de 6 luni sau chiar după o perioadă de mai bine de 12 luni, potrivit rezultatelor studiului „Accesul la sistemul de sănătate pentru pacienții cu boli cronice”, inițiat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Studiul face parte din campania ”Pledează pentru drepturile tale de pacient!”, derulată de COPAC, cu sprijinul Ambasadei Franței.

Un sfert dintre pacienții care au răspuns susțin că în orașul în care locuiesc nu există un medic de specialitate care să le poată trata și monitoriza afecțiunea.

 

În cât timp vi s-a stabilit diagnosticul?

 

Studiul mai arată că unul din trei pacienți nu a primit explicații detaliate din partea medicului după ce i-a fost stabilit diagnosticul, iar aproape unul din cinci pacienți nu a înțeles explicațiile oferite de medic.

 

Ați înteles explicațiile medicului?

 

Pacienții relevă în prezentul studiu și faptul că în cele mai multe cazuri, medicul doar le-a comunicat tratamentul (80,8% dintre respondenți), fără a li se explica alternativele, în acest fel fiindu-le practic imposibil să aleagă informat.

În privința unității unde pot primi tratamentul după stabilirea diagnosticului, 33,9% dintre pacienți au declarat că nu au primit niciun fel de îndrumare. Dintre cei care au spus că au fost îndrumați, 91,2% au spus că acest lucru l-a făcut medicul care a stabilit diagnosticul; iar în cazul a 5,9%, îndrumătorul a fost medicul de familie. 2,9% au declarat că au fost ghidați de către o sistentă medicală. În cazul celor care au răspuns nu, aproape 62% au fost trimiși să se trateze de către un prieten, iar 21,4%, de către un membru al familiei.

O altă mare problemă cu care se confruntă pacienții cronici este lipsa medicamentelor. Aproape jumătate dintre pacienți (49,6%) spun că există medicamente noi în cazul afecțiunii de care suferă, dar acestea încă nu se găsesc și în România. Aproape 10% dintre bolnavii cronici spun că există medicamente noi, dar nu se încadrează în criterii pentru a beneficia de acestea compensat sau gratuit.

Cât despre analizele și investigațiile în cursul tratamentului, studiul COPAC relevă că aproape 60% dintre pacienți (57,5%) susțin că au fost nevoiți să le plătească din buzunar, iar 42,5% la sută au declarat că au beneficiat de gratuitate.

Problemele din acest studiu lansat în luna decembrie a anului trecut vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat autorităților. De asemenea, dorim să aflăm în ce măsură pacienții cronici doresc să se implice în mișcarea pacienților. Invităm toți pacienții care doresc să își facă publică povestea de pacient să ne scrie pe e-mailul copac@copac.ro.